Kyrkan

Östersundom kyrka som uppfördes 1754, är den äldsta kyrkan i Helsingfors.

Östersundom kyrka och begravningsplats utgör en kulturhistoriskt värdefullt miljö. Den stämningsfulla kyrkan är också populär vigselkyrka och ett omtyckt turistmål, halvvägs mellan Borgå och Helsingfors centrum.

Kyrkan överfördes till Helsingfors kyrkliga samfällig år 2009 då Helsingfors stad annekterade Östersundom. Kyrkans verksamhet och bokning sköts av Mikaelin seurakunta. I kyrkan hålls jordfästningar på fredagar och lördagar.

Kyrkan

Östersundom kyrka är en långhuskyrka med torn i västra gaveln. Kyrkorummet är format som en avlång oktogon och har således åtta hörn. Väggarna är låga och taket högt.

  • Kyrkan har 250 sitplatser och är hindersfri
  • Kyrkan har en orgel och ett elpiano
  • Församlingens medlemmar har rätt att kostnadsfritt utnyttja kyrkans utrymmen för kyrkliga förrättningar
  • 360-bilder av kyrkan
Östersundomin kirkko

Altartavlan och konstföremål

Altartavlan som föreställer Jesus som stillar stormen målades 1934 av konstnärinnan Hjördis Nyberg som lät ortsbor stå modell för tavlan.

Till vänster i kyrksalen finns en votivtavla, dvs en målning som skänkts för att infria ett i bön givet löfte. Tavlan föreställer Gustaf II Adolf och Karl XII vid foten av Kristi kors. Motivet är ovanligt.

Kyrkans lösöre och textiler utgörs huvudsakligen av donationer från församlingsmedlemmarna

Östersundomin votiivitaulu

Kyrkans historia

Redan i slutet av 1600 –talet uppfördes ett kapell i närheten av Östersundom gård. Första gången kapellet nämns är 1690. Under den ryska ockupationen som följde på stora och lilla ofreden i början av 1700 –talet förstördes kapellet. 1753 började man bygga den nuvarande kyrkan och i november 1754 kunde den invigas. Kyrkan byggdes på initiativ av lokalbefolkningen och finansierades med kollektmedel som uppbars i Borgånejden.

Kyrkan genomgick en grundlig renovering år 1895 och fick då en ny klockstapel. Samtidigt fick de tidigare rödmyllade fasaderna en ny gråskiftande färg. Däremot ändrades, såvitt man vet, inte interiören.

Också under 1900 –talet renoverades och utrustades kyrkan i flera repriser. 1954 fick kyrkan på församlingsmedlemmarnas begäran sin nuvarande gula färg. På 1940-talet anslöts kyrkan till elnätet. Den nuvarande orgeln togs i bruk 1969. Det traditionella spåntaket tjärades år 2000.

Östersundomin kirkko 1930-luvulla

ÖSTERSUNDOM BEGRAVNINGSPLATS
Kappelintie 65
00890 HELSINGFORS
Kundtjänst: Furumo begravningsplats kontor
p. (09) 2340 1111
ostersundom.hsrky(at)evl.fi