
Begravningsplatsen
Östersundom begravningsplats har en areal som uppgår till sju hektar. Av de 1 700 gravplatserna är 900 i aktivt bruk. Begravningsplatsen är uppdelad i en gammal och en ny del. Den gamla delen omgärdas av en stenmur.
Den lilla idylliska begravningsplatsen ligger nära havet, vid Kapellvikens strand. Kapellviken är en del av Natura 2000 –området och Prästholmen som också ingår i området ligger på andra stranden av den igenvuxna Krabbäcken.
Kvarteren för urngravar
Urngravarna finns på begravningsplatsens gamla sida i kvarter U1 och i kvarteren U3, U4 och U5 på nya sidan.
Nya urngravar överlåts i kvarter U3. I urngravarna vars storlek är 90 x 60 cm ryms det sex urnor. Gravarna i kvarteret har en färdig fundamentbalk, vilket innebär att det inte behövs någon sockelsten. Gravstenarnas maximistorlek är 60 x 55 x 15 cm.
I dag utgör urnbisättningarna ca 80 % av alla begravningar på området.
Kvarteren för kistgravar
Nya kistgravar överlåts på nya sidan i kvarteren 4, 5 och 6. Gravarnas storlek är 1 x 2 meter. Varje grav har plats för två kistor eller 18 urnor.
I kvarteren 4 och 6 finns det färdiga fundamentbalkar för gravarna, vilket innebär att det inte behövs någon sockelsten. Kvarter 5 saknar balkar. Gravstenarnas maximistorlek är 60 x 80 cm.
Minneslunden
I minneslunden M1 begravs askan utan urna. Begravningsplatsens personal sköter underhållet av minneslunden. För dem som begravts i minneslunden kan man beställa en namnplakett via samfällighetens gravtjänst. Plaketten fästs på det gemensamma minnesmärket i minneslunden.
Hjältegravarna
På Östersundom begravningsplats har 20 finländare som stupade i vinter- eller fortsättningskriget fått sin sista viloplats. På de stupades dag och självständighetsdagen sker kransnedläggning vid minnesmärket över de fallna hjältarna. Minnesmärket ritades av arkitekt Ole Cronstedt.
Begravningsplatsens historia
Området kring Östersundom kyrka har använts som begravningsplats i flera hundra år. Den första kyrkan på området uppfördes på 1600 –talet och på den tiden begravdes de avlidna under kyrkgolvet. Detta var allmän praxis i Finland ända in på 1770 –talet. Under den nuvarande kyrkan finns fem gravar.
På 1930 –talet började man planera den egentliga begravningsplatsen, efter att östersundomborna befriats från skyldigheten att delta i skötseln av moderförsamlingens begravningsplats i Sibbo. Den kände arkitekten Bertel Jung fick uppdraget att planera begravningsplatsen, som utvidgades 1974. År 2012 togs området för urngravar och minneslunden i bruk.
Ett flertal av Östersundom gårds ägare har under årens lopp fått sin sista viloplats här, bl a medlemmar av ätten af Enehjelm, som har ett eget gravkapell. Intill kapellet finns herrgårdens senare ägares, släkten Lindfors, familjegrav samt ätten Munsterhjelms familjegrav.